top of page
munten

Maximale lening

Hypothecaire leningen

STUT consult verzorgt het gehele advies en begeleiding van de benodigde hypothecaire financiering van jullie project.

Maximale lening

Wat jullie maximaal kunnen lenen als je koopt in gezamenlijk eigendom verschilt in basis niet met wat je als stel of individu kunt lenen bij de aankoop van een woning. Je mag een deel van inkomen "verwonen". dat komt neer op zo'n 30% van je salaris. Dit wordt terug gerekend naar een maximaal hypotheekbedrag. In officiele termen is dat wat je mag lenen de zogenoemde. Loan-to-income. STUT-Consult bepaalt samen met jullie wat jullie maximale leenbedrag is. Dit helpt jullie naar jullie zoektocht naar een geschikte locatie en mogelijke woonproject.

Onderpand

Naast de Loan-to-Income heb je de Loan-to Value. Deze maximale hypotheekverstrekking bij particuliere kredietverlening wordt door de overheid beperkt door de verhouding van de lening ten opzichte van de woningwaarde, het onderpand. Die is basis maximaal 100%. van de (getaxeerde) marktwaarde. 

Bij aankopen in gemeenschappelijk eigendom betekent dit dat je geen hogere hypothecaire lening kunt krijgen dan 100% van de waarde van het pand.

 

Energiebesparende investeringen

Een hogere lening tot maximaal 106% van de marktwaarde is in principe wel mogelijk bij energiebesparende investeringen, zoals bijv. dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren, en zonnepanelen en zonneboilers. Een uitgebreid plan om tot energiebesparende en klimaatvriendelijke verbeteringen te komen helpen tegenwoordig zeker mee om banken (maar ook gemeenten) te overtuigen van een interessant gezamenlijk woonproject. STUT-Consult adviseert en bemiddelt hierin mee.

Financieringen in gemeenschappelijk eigendom

Financieringen in gemeenschappelijk eigendom is een aparte tak van sport voor banken. De meeste banken gaan daarom niet tot de maximale lening op basis van de waarde. Hou rekening met maximaal 80 tot 90% van de marktwaarde.

Ook bij zakelijke kredietverlening is het maximale krediet van een bank vaak beperkt tot 75 à 80% van de marktwaarde van het pand.

In beide gevallen moeten jullie er dus rekening mee houden dat er 'eigen geld' ingebracht dient te worden. Denk dan aan schenkingen, crowdfunding, famliehypotheken, persoonlijke leningen of andere constructies die er mogelijk zijn. Zo kijken we ook mee naar de onderlinge mogelijkheden tussen de deelnemers.

De Woonvereniging

De woonvereniging is een unieke vorm die alleen via STUT-Consult kan worden gerealiseerd. Ook ten aanzien van de financiering. Dankzij ruim 40 jaar ervaring is er een goed onderbouwde juridische en fiscaalvriendelijke vorm die kan worden toegepast bij vele wensen van gemeenschappelijke woonprojecten. Binnen deze vorm is er sprake van zogenoemd lidmaatschapsrecht, een percentage van het geheel.

De maximale lening voor een (individueel) lidmaatschapsrecht is vaak gelijk aan de waarde van de desbetreffende wooneenheid. Banken kijken dan naar de totaalwaarde van het pand vermenigvuldigd met het lidmaatschapspercentage.

Het vaststellen van de juiste percentages en waardebepalingf vraagt een goede voorbereiding. STUT-Consult begeleidt en bemiddelt geduren het gehele proces zodat alles goed onderbouwd bij de hypotheekverstrekker wordt neergelegd.

 

Willen jullie meer weten over de mogelijkheden van kopen in Gemeenschappelijk Eigendom of over STUT Consult, vraag een eerste kostenloos orientatiegesprek aan.

of willen jullie ons direct inschakelen voor advies, begeleiding, of bemiddeling, vraag om een offerte op basis van een eerste intakegesprekl.

 

Bel of mail naar de adviseurs van STUT Consult:

 

Wij begeleiden door het hele land!

Ralph van Leeuwen 

06 - 54 98 55 33

rvanleeuwen@stut-consult.nl 

 

Bezoekadres Utrecht

Hof van Cartesius

Vlampijpstraat 84

3534 AR Utrecht


Peter Sturkenboom 

06 - 10 497 019,

psturkenboom@stut-consult.nl

Bezoekadres Nijmegen

Vosselaan 8
6531 SL Nijmegen

Post sturen aan: STUT Consult , Vossenlaan 8, 6531 SL Nijmegen

KvK: 10043766
BTW-nummer: NL807075255B01

bottom of page